Vårresa till Riolo Terme

Resan är fullbokad!

Följ med på en härlig cykelresa till Italien med Bernt Bike Event

Bernt Johansson är med som en av ledarna

2024 års vårresa till Riolo Terme är den 4 maj till den 11 maj

Max antal deltagare är 20

Välkommen att följa med på en veckas härlig cykelträning i en miljö som är optimal för oss som gillar att cykla. Om du vill bli en bättre cyklist och samtidigt uppleva det genuina Italien, så tror och hoppas vi att du kommer att få ut massor av denna resa.

Cykelveckan innehåller fantastisk natur, god mat, gott vin, massor av (lugn) härlig cykling, fikastopp, långa backar med fantastisk utsikt både upp och ner, gemenskap och många skratt. Vi har flera ledare med för att kunna dela upp oss i minst två grupper. På så vis kan vi erbjuda lagom nivå både för dig som gillar fart och vill få många mil i benen och för dig som önskar ta det lugnare. Vilken grupp du vill åka med bestämmer du på morgonen, så det går bra att låta dagsformen avgöra. Oavsett tempo och distans kommer vi göra stopp för kaffe, glass, croissanter och annan fika på många typiskt italienska caféer och barer, vilket vi ser som en stor del av behållningen under turerna.

  

Riolo Terme
Vi kommer att bo i Riolo Terme som ligger fem mil sydost om Bologna och här bor vi på ett genuint och trevligt familjehotell. Riolo ligger inne i en dalgång som löper mellan Po-slätten och bergskedjan Apenninerna. Det gör att Riolo har ett, för cyklister, perfekt läge eftersom det finns möjlighet att cykla på slätten, i backar och i riktiga berg. Fantastiskt fina möjligheter för landsvägscykling med andra ord.

Området präglas väldigt mycket av jordbruk i olika former, både nere på slätten och i dalgången runt Riolo Terme. Det är framför allt fruktodlingar av olika slag men man ser också en del vingårdar lite varstans, detta gör att landskapet ser prydligt och välskött ut.

Och så maten; det är inte för inte som regionen Emilia-Romagna kallas för Italiens kök.

En dag i Riolo
Ett ungefärligt upplägg för en dag i Riolo är såhär:

Vi äter frukost från 07:15 och efter det har vi en kortare genomgång av dagens cykelrunda där vi även delar in oss i grupper med olika längd och fart för att sedan rulla iväg.

Oavsett grupp är det prattempo som gäller och vill man trycka på lite extra får man chansen i uppförsbackarna. Så med några mils grundträning i benen innan ankomst till Italien ska det finnas en grupp för alla. En dagstur brukar vara mellan sju och femton mil med en, två, tre eller kanske rentav fyra backar. Beroende på turens längd blir det två eller tre fikastopp.

Fram till 14:30 serverar hotellet sin ordinarie lunch, efter det erbjuds vi något kallt alternativ. Lunchen beställs kvällen innan och betalas av var och en vid veckans slut. Efter lunchen brukar det bli after bike på hotellets terrass eller på någon av barerna i närheten av hotellet.

På kvällen äter vi en fyrarätters middag och kanske avslutar man sedan kvällen med en grappa eller Sambuca på en av barerna innan man laddar upp batterierna inför nästa dags cykling.

Pris per person
Priset för 2024 års resa är 990€/person för del i dubbelrum för en veckas halvpension. Frukost och middag.

Enkelrumstillägg 195€/vecka.

Priset avser lördag-lördag, 4 maj till 11 maj. Slutfakturering av deltagaravgiften sker ca. 40 dagar innan resans start. Då sätts även valutakursen i SEK.

I priset ingår:

Frukost och fyrarätters middag. Vin och vatten ingår till middagen.

Träning i grupp under ledning av instruktör på olika rundor varje dag, teknikinstruktioner under träning, hjälp med inställning av cykeln vid behov.

I priset ingår ej:

Flygbiljett, transport till och från flygplats, lunch, utflykter, ev. cykelhyra, övrig dryck till måltiderna.

Rese- och avbeställningsförsäkring.

Priser anpassad vistelse
Vill man bo längre än en vecka blir det ett tillägg på 80€/dag för del i dubbelrum (halvpension), 90€/dag för singelrum (halvpension). Det kan vara bra att stämma av med hotellet så de har lediga rum i så fall, då vi bara har reserverat rum för lördag-lördag. Hör av dig om det är aktuellt så kollar vi med hotellet.

Mindre än en vecka: 160€ per dag för del i dubbelrum, 190€ per dag för singelrum.

Anmälan
Anmälan görs till kontakt@berntbikeevent.se. När anmälan är bekräftad betalar du som resenär en anmälningsavgift på 1500kr till bankgiro 5067-9653. Den räknas sedan av vid slutfakturering. Ange namn och vilken resa vid både anmälan och inbetalning.

Avbokningsregler, expeditionskostnader vid ev. avbokning
Vid avbokning med mer än 60 dagar kvar till avresa återbetalas allt utom 750kr

Efter det ser återbetalningen vid avbokning ut såhär:
59-31 dagar, 25% av totalt bokningsvärde debiteras.
30-21 dagar, 50% av totalt bokningsvärde debiteras.
20-15 dagar, 75% av totalt bokningsvärde debiteras.
14-1 dagar, 100% av totalt bokningsvärde debiteras.

Reseförsäkring och avbeställningsskydd
Reseförsäkring och avbeställningsskydd ingår ej. En begränsad reseförsäkring inkl. avbeställnings­skydd brukar ingå i hemförsäkringen. Betalar du resan med ett kontokort ingår ofta någon form av försäkring även där. Men kolla upp vad som gäller för just dig.

Ett EU-kort från Försäkringskassan rekommenderas att ha med på resan.

Resa hit - Flyg
Närmsta flygplats är Guglielmo Marconi i Bologna (ca. fem mil nordväst om Riolo Terme). Den trafikeras med direktflyg av Ryanair från Arlanda och detsamma gäller från Köpenhamn.

Även SAS flyger direkt till Bologna från Köpenhamn.

Om man kan tänka sig att mellanlanda finns det flera möjligheter.

Transfer från flygplatsen
Från flygplatsen finns två alternativ. Det första är att vi ordnar med en transport direkt till hotellet, till självkostnadspris. Denna delas med andra cyklister som ankommer inom ett par timmars intervall. Det kan alltså bli en viss väntetid, men priset delas också mellan resenärerna och kan på så vis hållas lägre. Innan vi vet ankomsttider och hur många bilar vi kommer behöva kan vi inte säga exakt vad det kommer kosta för var och en men vi kommer som sagt försöka hålla den kostnaden så låg som möjligt. 

Alternativ två är att man själv tar flygtåget från flygplatsen till Bologna centralstation. En resa som tar knappt tio minuter och kostar 12.80€ för enkelresa och 23.30€ för tur och retur. Biljett till tåget, som heter Marconi Express, köper man på deras hemsida eller med sitt betalkort i spärren innan man går på tåget. Det finns även biljettautomater om man föredrar det.

Väl på Bologna centralstation tar man då ett tåg till Castel Bolognese till en kostnad av 5,20€. De har två till tre avgångar i timmen under större delen av dygnet. I Castel Bolognese kan man sedan bli hämtad av hotellets personal för 10€/person. Du kan läsa mer om tåg här nedanför.

Resa hit - Tåg
Det finns många olika resvägar och anslutningar att välja på för den som vill ta tåget till Italien. Väl i Italien löser man enkelt biljetter i en biljettautomat på stationen eller online via hemsidan Trenitalia. Närmsta stora station att ta sikte på är Bologna centralstation. Därifrån finns anslutande tåg till Castel Bolognese som är hållplatsen närmast Riolo Terme. Det ligger en mil ifrån byn och där kan man bli hämtad av någon från hotellet för 10€/person.

Hyrcykel
Om du inte tar med egen cykel kan vi rekommendera att du bokar en cykel hos Dory Bike. De har ett stort cykelutbud av märket Scott. De levererar till hotellet mot en kostnad som delas på antalet cyklar.

Själva bokningen är något som var och en gör via deras hemsida (klicka här). Följer ni länken är datum samt information om vart cyklarna ska levereras redan förifyllda. Så ni väljer bara vilken cykel ni vill ha samt lämnar den information som efterfrågas. Vi hjälper alltså enbart till med hämtning och lämning av cyklarna. Anledningen till detta är att det minskar risken att något blir fel i beställningen då kommunikationen bara sker mellan två parter.

Det kan vara värt att överväga att ta med sina egna pedaler för att undvika problem med att de inte passar cykelskorna. Pedaler är annars ett tillval som hyrs tillsammans med cykeln mot en extra kostnad.

Utflykter
I början av veckan har vi en utflykt till en cykelbutik, Somec, som brukar vara uppskattad. Deras cyklar tillverkades tidigare här men numera är den delen av verksamheten flyttad. Under besöket kommer vi få en guidad tur i lokalerna och efter den finns det tid att kika runt i den välsorterade butiken.

Vi avslutar veckan med en utflykt till en lokal vingård där vi förutom vinprovning även kommer få smaka på diverse ostar och kallskuret som passar till vinerna. Det blir också en guidad rundtur där ägaren bland annat berättar om tillverkningen av de olika vinerna.

Utflykterna är så klart frivilliga och betalas kontant på plats. Vi åker buss och ju fler som åker med desto billigare blir priset per person.

Resegarantilagen
Bernt Johansson Konsult AB har ställt lagstadgad garanti till Kammarkollegiet.

Kontrollera att vi har ordnat med resegaranti.