Vårresa till Riolo Terme

Följ med på en härlig cykelresa till Italien med Bernt Johansson

Årets vårresa till Riolo Terme är v. 18, den 29 april till den 6 maj 2023

Anmälda resenärer just nu: 16

 

Välkommen att följa med på en veckas härlig cykelträning i en miljö som är optimal för oss som gillar att cykla. Om du vill bli en bättre cyklist och samtidigt uppleva det genuina Italien, så tror och hoppas vi att du kommer att få ut massor av denna resa.

Cykelveckan innehåller fantastisk natur, god mat, gott vin, massor av (lugn) härlig cykling, fikastopp, långa backar med fantastisk utsikt både upp och ner, gemenskap och många skratt. Vi har flera ledare med för att kunna dela upp oss i minst två grupper. På så vis kan vi erbjuda lagom nivå både för dig som gillar fart och vill få många mil i benen och för dig som önskar ta det lugnare. Vilken grupp du vill åka med bestämmer du på morgonen, så det går bra att låta dagsformen avgöra. Oavsett tempo och distans kommer vi göra stopp för kaffe, glass, croissanter och annan fika på många typsikt italienska fik och barer, vilket vi ser som en stor del av behållningen under turerna.

  

Riolo Terme
Vi kommer att bo i Riolo Terme som ligger fem mil sydost om Bologna och här bor vi på ett genuint och trevligt familjehotell. Riolo ligger inne i en dalgång som löper mellan Po-slätten och bergskedjan Apenninerna. Det gör att Riolo har ett, för cyklister, perfekt läge eftersom det finns möjlighet att cykla på slätten, i backar och i riktiga berg. Fantastiskt fina möjligheter för landsvägscykling med andra ord.

Området präglas väldigt mycket av jordbruk i olika former, både nere på slätten och i dalgången runt Riolo Terme. Det är framför allt fruktodlingar av olika slag men man ser också en del vingårdar lite varstans, detta gör att landskapet ser prydligt och välskött ut.

Och så maten; det är inte för inte som regionen Emilia - Romagna kallas för Italiens kök.

En dag i Riolo
Ett ungefärligt upplägg för en dag i Riolo är såhär:

Vi äter frukost från 07:15. Vid 08:50 har vi en kortare genomgång av dagens cykelrunda där vi även delar in oss i grupper med olika längd och fart och vid niotiden rullar vi iväg.

Oavsett grupp är det prattempo som gäller och vill man trycka på lite extra får man chansen i uppförsbackarna. Så med några mils grundträning i benen innan ankomst till Italien ska det finnas en grupp för alla. En dagstur brukar vara mellan sju och femton mil med en, två, tre eller kanske rentav fyra backar. Beroende på turens längd blir det två eller tre fikastopp.

När vi kommer tillbaka till hotellet serveras det en lunch som brukar bestå av tre rätter och tiden för lunchen är generös och serveras oftast även om dagen på sadeln blir lång. Efter lunchen brukar det bli after bike på hotellets terrass eller på någon av barerna i närheten av hotellet.

På kvällen äter vi en fyrarätters middag och kanske avslutar man sedan kvällen med en grappa eller Sambuca på en av barerna innan man laddar upp batterierna inför nästa dags cykling.


Pris
Priset för 2023 års resa är 945€/person för del i dubbelrum för en veckas helpension. Enkelrumstillägg 195 €/vecka. Priset avser lördag-lördag, 29 april till 6 maj. 

I priset ingår:

Frukost, lunch och fyrarätters middag. Vin ingår till middagen.

Träning i grupp under ledning av instruktör på olika rundor varje dag, teknikinstruktioner under träning, hjälp med inställning av cykeln vid behov.

I priset ingår ej:

Flygbiljett, transport till och från flygplats, utflykter, ev. cykelhyra, övrig dryck till måltiderna.

Rese- och avbeställningsförsäkring.

Priser anpassad vistelse
Vill man bo längre än en vecka blir det ett tillägg på 70€/dag för del i dubbelrum (halvpension), 80€/dag för singelrum (halvpension). Det kan vara bra att stämma av med hotellet så de har lediga rum i så fall, då vi bara har reserverat rum för lördag-lördag. Hör av dig om det är aktuellt så kollar vi med hotellet.

Mindre än en vecka: 155€ per dag för del i dubbelrum, 185€ per dag för singelrum.

Anmälan
Anmälan görs till vår samarbetspartner Torbjörn Pettersson, som sköter det mesta av logistiken. Maila till infoberntbikeevent@gmail.com. Ange namn och vilken resa vid både anmälan och inbetalning. När anmälan är bekräftad av Torbjörn betalar du som resenär en anmälningsavgift på 1500 kr till bankgiro 5067-9653.

Flyg
Närmsta flygplats är Guglielmo Marconi i Bologna (ca. fem mil nordväst om Riolo Terme). Den trafikeras med direktflyg av Ryanair från Arlanda och detsamma gäller från Köpenhamn.

Även SAS flyger direkt till Bologna från Köpenhamn.

Om man kan tänka sig att mellanlanda finns det flera möjligheter.

Transfer från flygplatsen
Från flygplatsen finns två alternativ. Det första är att vi ordnar med en transport direkt till hotellet, till självkostnadspris. Denna delas med andra cyklister som ankommer inom ett par timmars intervall. Det kan alltså bli en viss väntetid, men priset delas också mellan resenärerna och kan på så vis hållas lägre. Innan vi vet ankomsttider och hur många bilar vi kommer behöva kan kan vi inte säga exakt vad det kommer kosta för var och en men för att ge en liten fingervisning landade det på ungefär 750kr per person vid den senaste resan, för enkel väg. Vi kommer försöka hålla den kostnaden så låg som möjligt. 

Alternativ två är att man själv tar flygtåget från flygplatsen till Bologna centralstation. En resa som tar knappt tio minuter och kostar 11€ för enkelresa och 20€ för tur och retur. Biljett till tåget, som heter Marconi Express, köper man på deras hemsida eller med sitt betalkort i spärren innan man går på tåget. Det finns även biljettautomater om man föredrar det.

Väl på Bologna centralstation tar man då ett tåg till Castel Bolognese till en kostnad av 5,20€. De har två till tre avgångar i timmen under större delen av dygnet. I Castel Bolognese kan man sedan bli hämtad av hotellets personal för 10€/person. Du kan läsa mer om tåg här nedanför.

Tåg
Det finns många olika resvägar och anslutningar att välja på för den som vill ta tåget till Italien. Väl i Italien löser man enkelt biljetter i en biljettautomat på stationen eller online via hemsidan Trenitalia. Närmsta stora station att ta sikte på är Bologna centralstation. Därifrån finns anslutande tåg till Castel Bolognese som är hållplatsen närmast Riolo Terme. Det ligger en mil ifrån byn och där kan man som sagt bli hämtad av någon från hotellet för 10€/person.

Hyrcykel
Om du inte tar med egen cykel kan vi rekommendera att du bokar en cykel hos Dory Bike.
De har bra karboncyklar till ett pris från 189€ per vecka. De levererar till hotellet mot en mindre kostnad som delas på antalet cyklar.

Utflykter
Under veckan har vi två utflykter som brukar vara populära. Dels till en cykelbutik, Somec. Deras cyklar tillverkades tidigare här men numera är den delen av verksamheten flyttad. Under besöket kommer vi få en guidad tur i lokalerna och efter den finns det tid att kika runt i den välsorterade butiken.

OBS, INSTÄLLD - I slutet av veckan besöker vi en lokal vingård. Även här får vi en rundvandring där de berättar sin historia och hur tillverkningen går till. Efter den får vi smaka på några av deras viner och serveras dessutom ett väl tilltaget utbud av charkuterier och ostar.

På grund av dödsfall i deras familj kommer vingården tyvärr inte ta emot oss i år. Vi kollar efter möjligheten att hitta en annan utflykt eller i alla fall någon form av gemensam avslutning på veckan.

Båda dessa utflykter är så klart frivilliga och betalas kontant på plats. Vi åker buss båda gångerna och ju fler som åker med desto billigare blir priset per person.

Avbokningsregler, expeditionskostnader vid ev. avbokning

Vid avbokning med mer än 45 dagar kvar till avresa återbetalas allt utom 500 SEK

Efter det ser återbetalningen vid avbokning ut såhär:
44-22 dagar 25% av totalt bokningsvärde debiteras.
21-15 dagar 50% av totalt bokningsvärde debiteras.
14-8 dagar 75% av totalt bokningsvärde debiteras.
7-1 dagar 100% totalt bokningsvärde debiteras.
Slutfakturering av deltagaravgiften sker ca. 40 dagar innan lägrets start.
Vi begränsar antalet resenärer till 20 deltagare. 

Resegarantilagen
Bernt Johansson Konsult AB har ställt lagstadgad garanti till Kammarkollegiet.

Kontrollera att vi har ordnat med resegaranti

 

I samarbete med Torbjörn Pettersson