Höstresa

 

Anmälan är öppen: 

Detta blir den sista resan där upplägget är ett Mini giro. Höstresan 2024 är vår tanke att vi kommer vara stationerade på en och samma plats hela veckan, troligen på västkusten. Vill du göra ett Mini giro (till) är det sista chansen nu, så passa på att anmäla dig!

 

Bernt Johansson Bike Event och

Torbjörn Pettersson Sport Event Travel

bjuder in till:

Mini Giro Toscana 2023 med Bernt Johansson som ciceron.

 Montecatini Terme, Siena och San Gimignano. 

Lördag 9 till lördag 16 september 2023

 

Följ med på en veckas cykling till fashionabla Montecatini Terme, Siena och historiska San Gimignano i hjärtat av Toscana.  

Välkommen …

… att följa med på en vecka fylld med härliga cykeletapper på ca. 70–150 km.

Toscana
Efter att ha arrangerat Mini Giro d´Italia ett tiotal gånger så erbjuder vi nu ett nytt upplägg då vi cyklar runt och utforskar det vackra och omväxlande Toscana. Vi kommer att cykla i trakter som Bernt är väl förtrogen med efter att ha bott i Toscana under sina proffsår, och därefter ha arrangerat uppskattade cykelresor både i Toscana, Cinque Terre och i Emilia Romagna.

Nu erbjuder vi dig ett koncept med boende på tre olika ställen för att därmed slippa att byta hotell varje dag. I stället ger det utrymme att utforska vägar och sevärdheter på de tre olika orterna som vi bor på.

Vi anländer på lördagen till den fashionabla kurorten Montecatini Terme. På söndag cyklar vi söder ut till  Siena där vi stannar i två nätter. På måndagen kan vi se staden och/eller cykla en runda. På tisdag cyklar vi till den vackra, historiska lilla staden San Gimignano. Där stannar vi till torsdag då vi cyklar tillbaka till Montecatini Terme, där veckan startade. I grundprogrammet stannar vi i Montecatini till lördag. Men möjligheten finns att lägga till en dag och istället åka hem på söndag för de som vill få en extra cykeldag med oss. Förutom nämnda städer kan det bli fikastopp i Lucca, Vinci, Castelina in Chianti.

Du får cykla i fantastisk natur, i långa backar med bedårande utsikt både upp och ner. Du får se och uppleva det ”riktiga” Italien med alla sinnen! Vi cyklar lugnt och fint, tar fikastopp, äter en panini-picknick på våra förflyttningar och upplever en härlig gemenskap och många skratt. Det som är bra med upplägget är att det också ger utrymme för annat än cykling om du inte vill cykla varje dag.

Till middagarna blir det god mat och dryck – kanske ett gott vin, en öl eller något annat för att återställa vätskebalansen.

Du som åker med cyklar på en racercykel och cyklar minst två, gärna tre gånger i veckan, framför allt under sommaren innan vårt Giro startar. Du är en ganska van cyklist och får du ihop mellan 100 och 150 mil innan så kommer cyklingen att gå jättebra. Är du mindre van så har vi en liten grupp även för dig, eftersom vi är två eller tre cyklande ledare, och kan ta en grupp med två till fem cyklister som kanske är osäkra på vad de klarar av.

Vi håller s.k. ”prattempo”, åker i två grupper och väntar in varandra om någon behöver ta det lugnare i backarna. Vi lägger in ett antal stopp här och var och vi stannar också och fikar en eller två gånger varje dag. Vi kommer också att vara flexibla och kan då korta av eller förlänga turerna efter önskemål från er deltagare.
 
Du kan vara man eller kvinna, ung eller pensionär, men gillar att vara aktiv, upptäcka nya saker och platser i trevligt sällskap. Om du kan pricka av ”kravlistan” ovan, så kan du vara lugn för att du ”platsar” och kan åka med. Då kommer du att få en härlig semestervecka, bli en bättre cyklist, hitta en ny dimension i cyklingen - och få nya vänner!

Bernt Johansson, som själv tränade mycket i området när han var proffs, kommer vara ledare och leda en grupp, och en eller två vana cykelledare leder de andra grupperna. Dessutom kommer Torbjörn Pettersson att vara med och sköta logistiken med luncher, transporter, bagage m.m.

Bernt Johansson Konsult AB och Sport Event Travel Torbjörn Pettersson AB arrangerar resan.

Bernt och Tobbe har arrangerat cykelresor till bland annat Italien i många år. Mini Giro d’Italia har de kört ett tiotal gånger. Ett mycket uppskattat arrangemang som flera har cyklat både två och tre gånger.

Med Mini Giro Toscana vill vi visa och utforska nya platser och vägar men på ett lite bekvämare sätt då vi har färre förflyttningar och då slipper byta hotell varje dag.

Välkommen att boka Ditt Mini Giro Toscana!

Program och distanser*

*Dagsetappernas längd kommer att kunna regleras, både längre och kortare. 

Girot” dag för dag.

Lördag 9 september, Montecatini Terme.
Ni som valt till transfer blir hämtade av vår transportpartner som kör er till hotellet. Ev. kan det bli att några behöver vänta in en senare flight innan man åker till hotellet. Eftermiddagen/kvällen ägnar vi åt att fixa cyklarna och att packa upp. Ev. kan det bli en provtur på cykeln. Innan middagen har vi en grundlig genomgång om vad som gäller under veckan, bl.a. teknik, klungåkning, bansträckning, upplägg, m.m. Detta för att alla skall känna sig trygga med vad som väntar och vad vi har för ”backup”.

Söndag 10 september, Montecatini Terme - Siena, 115 km. Vi cyklar till "hjärtat" i Toscana, Siena. 
Inledningsvis så är det ganska flackt men när vi närmar oss staden så får vi känna på lite backar. Vi stannar någonstans utefter vägen och intar en enklare picknicklunch. Hotellet ligger på en kvarts promenadavstånd från centrum. 

Måndag 11 september, Siena, ingen förflyttning.
En runda genom det berömda Chiantidistriket blir det för de som vill. Det blir en kortare på cirka 5 - 7 mil och en lite längre på cirka 10 mil. Om man inte vill cykla så kan man besöka torget där man har de berömda hästkapplöpningarna. De som vill hinner med att både cykla och se staden.

Tisdag 12 september,  Siena - San Gimignano. 60 km. raka vägen eller 10 mil.
Oavsett om du väljer att cykla lite kortare eller om du vill köra längre så blir det upp och ner i de toscanska kullarna. En enkel picknicklunch intas någonstans under etappen. Hotellet finns på promenadavstånd från centrum.

Onsdag 13 september, San Gimignano. Ingen förflyttning.
Vi kommer att åka två olika rundor, en längre på 120 mil med flera kortare och längre backar in i Chiantidistriktet och en kortare på 7–8 mil till Volterra med färre backar. Den som bara vill ta en kort tur på två mil kan cykla ner till Poggibonsi och ta en fika.

Torsdag 14 september, San Gimignano - Montecatini Terme, 80 km raka vägen eller 120 km med klättring upp i Apenninerna.
En lite längre etapp men för de som åker raka vägen så är det lätt cykling då det bara i början går lite upp och ner. Sedan är det mest slätt. Det är samma för de som åker långt förutom då ett riktigt berg på 10 km och 600 höjdmeter. I övrigt samma väg. Även här blir det en picknicklunch på lämpligt ställe.

Fredag 15 september, Montecatini Terme. Ingen förflyttning.
Vi kör två olika turer, en kortare på cirka 7 mil och en längre med backar på cirka 12 mil. De som vill tar det lugnt och provar kanske på att "dricka brunn" eller tar en tur med bergbanan till Montecatini Alto. Man kan givetvis både cykla och göra annat efteråt.

Lördag 16 september, Montecatini Terme.
Veckan avslutas och ni som valt till transfer blir hämtade för avfärd till flygplatsen. 

 


 

Välkommen att boka ditt Mini Toscana!

Pris per person, 
1250 Euro*, för tre dagars helpension och fyra med halvpension. Del i dubbelrum, totalt sju dagar hel- eller halvpension. Alltså, sju frukost, sju middag och tre picknickluncher.

Enkelrumstillägg per vecka 330 €*

*Kursen sätts i SEK när fakturering sker 40 dagar innan avresa.

Vi reserverar oss för eventuella valutaförändringar (genom att priset skrivs i Euro) fram till dagen för Girots slutfakturering.

Anmälan
Anmälan görs till vår samarbetspartner Torbjörn Pettersson, som sköter det mesta av logistiken. Maila till infoberntbikeevent@gmail.com. Ange namn och vilken resa vid både anmälan och inbetalning. När anmälan är bekräftad av Torbjörn betalar du som resenär en anmälningsavgift på 1500 kr till bankgiro 5067-9653.

Slutbetalning av deltagaravgiften skall ha gjorts 20 dagar innan lägrets start (faktureras)

Max antal deltagare är 20.

Detta ingår
Fyra dagars halvpension med frukost och middag, tre dagars helpension med frukost, picknick-lunch och middag. Alltså sju dagar med hel eller halvpension.

Vid behov hjälp med inställning av cykeln, teknikinstruktioner under träning. Cykling i grupp med ledare som också visar vägen och leder grupperna. Ingår också assistans med servicebil samt all logistik beträffande bagage och flytt mellan hotellen vid byte av orter.

Ingår inte
Transfer: Vi hjälper till att samordna transfer från och till flygplatsen mot extra kostnad till självkostnadspris. Priset kommer variera beroende på hur många som åker med varje transport.

Flygbiljett med avgift för ev. cykel, ev. utflykter, ev. cykelhyra, dryck till måltiderna, rese- & avbeställningsförsäkring.

Resegarantilagen
Bernt Johansson Konsult AB har ställt en resegaranti till Kammarkollegiet.

Avbokningsregler, expeditionskostnader vid ev. avbokning
>45 dagar       500 SEK

44-22 dagar    25% av totalt bokningsvärde.

21-15 dagar    50% av totalt bokningsvärde.

14-8 dagar      75% av totalt bokningsvärde.

7-1 dagar        100% totalt bokningsvärde.

Reseförsäkring och avbeställningsskydd m.m.
Reseförsäkring och avbeställningsskydd ingår ej. En begränsad reseförsäkring inkl. avbeställnings­skydd brukar ingå i hemförsäkringen. För att teckna en extra reseförsäkring och/eller avbeställningsskydd, rekommenderar vi ERV, www.erv.se.

Ett internationellt försäkringsbevis från Försäkringskassan rekommenderas.

Resa hit - Flyg
Montecatini Terme, där vi startar vår resa, ligger mittemellan Pisa och Florens. Om man planerar att resa till Italien med flyg är det någon av dessa städer vi rekommenderar att man flyger till.

Pisa- Från Sverige finns det direktflyg till Pisa från både Göteborg och Stockholm med Ryanair. Med Norwegian kan man flyga direkt till Pisa från Köpenhamn, Oslo och Helsingfors. Även med SAS finns det direktflyg från Köpenhamn till Pisa.

Florens- Är man lite flexibel med datumen kan man flyga direkt med SAS mellan Stockholm och Florens. Detsamma gäller om man flyger dit från Köpenhamn.

Med byte finns det flera ytterligare alternativ till både Pisa och Florens.

Resa hit -Tåg
Det finns många olika resvägar och anslutningar att välja på för den som vill ta tåget till Italien. Väl i Italien löser man enkelt biljetter i en biljettautomat på stationen eller online via hemsidan Trenitalia. Närmsta stora station att ta sikte på är Montecatini Terme-Monsummano. Därifrån är det bara en kilometer till hotellet.

Hyrcyklar
Om du inte tar med egen cykel kan vi rekom­men­dera att du bokar en cykel hos Cicli Maggio, en välsorterad cykelaffär fem km bort: http://www.ciclimaggi.it/

Vi har samarbetat med dem i många år och Nicoló, som är kontaktperson, talar engelska. Vi samordnar transport av hyrcyklar från dem med våra egna cyklar och bagage utan extra kostnad.

Själva bokningen är något som var och en gör, antingen på mail (info@ciclimaggi.it) eller telefon (+39 0584 89529). Vi hjälper alltså enbart till med hämtning och lämning av cyklarna. Anledningen till detta är att det minskar risken att något blir fel i beställningen då kommunikationen bara sker mellan två parter.

Resegarantilagen
Bernt Johansson Konsult AB har ställt lagstadgad garanti till Kammarkollegiet.

Kontrollera att vi har ordnat med resegaranti

Bernt Johansson
Sedan drygt 20 år tillbaka har Bernt arrangerat och stått som värd för två eller flera veckoläger per år i Italien. Konceptet är därför både väl beprövat - och uppskattat bland de flera hundra motionärer som har varit med på lägren.

Bernt är mest känd för sitt OS-guld i Montréal 1976. Han vann även VM-guld i lagtempo 1974. Han har också varit total-trea i Giro d'Italia med två etappsegrar. 1976 delade Bernt Svenska Dagbladets Bragdmedalj med Anders Gärderud. På senare år minns vi Bernts deltagande i Mästarnas Mästare 2013, där han blev känd som ”Kobran” och slutade på tredje plats. Inför OS i London 2012 röstades hans lopp i OS 1976, av svenska folket, fram som det häftigaste ögonblicket i sommar-OS historia.

Torbjörn Pettersson
Tobbe driver sitt eget företag Sport Event Travel sedan många år tillbaka. Merparten av sin tid lägger han på att arrangera resor och event i Kina. Där är han med och koordinerar resenärernas resor till bl.a. Vasaloppet China och Vätternrundan China, två av flera event som Tobbe är med och arrangerar på plats i Kina.

Tobbe har sin bakgrund i orienteringen men han är väl förtrogen vad cyklister behöver för service – och förutom ordning och reda, så är det nog det som mest kännetecknar Tobbe; ”servicemindighet”.