Sydafrika- ENJOY Bike & Hike

 

Enjoy Bike & Hike!  Stellenbosch Sydafrika.

1 – 8 mars 2024

Välkommen på en aktiv semester till Cap Provinsen i Sydafrika.
Vi erbjuder dig en aktiv semester mitt i Vinlandet runt den pittoreska universitetsstaden Stellenbosch, inte långt från Kapstaden.
Vi kommer att cykla och/eller vandra runt om på vingårdarna i trakten. Många av vingårdarna har gjort speciella MTB banor som man kan både vandra och cykla på. Det är ingen avancerad cykling eller vandring utan anpassad för att passa nybörjare och mera vana cyklister och vandringssugna.
Vi cyklar och vandrar på förmiddagen och avslutar oftast med lunch (och gott vin…)  på stället vi har rört oss på.
Förutom den ”aktiva” delen så erbjuder vi stadsrundtur, en guidning i ”kåkstaden”, vin- och ölprovningar samt en fantastisk ”food and wineparing”.
Välkommen att ha kul, cykla, vandra, äta och dricka gott med ett glatt gäng i ett magiskt land – Sydafrika!

 

Enjoy Bike & Hike! – Cykla och vandra! Här det glada gänget från vår senaste resa.

Upplev en aktiv vecka i och omkring Stellenbosch, den kända vin-, cykel- och universitetsstaden. Utgångspunkten för hela veckan är ett fyrstjärnigt ”guesthouse” två kvarter från kyrkan mitt i staden (nytt boende som är ”uppgraderat” från tidigare år).

Kombinera din semester med att förena aktiviteter och upplevelser. Cykling, hiking och friluftsliv går starkt framåt i Sydafrika. Detta är ett sätt att komma närmare naturen och samtidigt både njuta och motionera. Vi är tre till fyra guider och anpassar vår vecka till den nivå som passar oavsett om du cyklar eller vandrar.
Eftersom vi har ”ENJOY” som motto så kombineras motion med god mat och dryck i trevligt sällskap!
Bernt och Marianne Johansson är era reseledare på plats. De erbjuder nu dig att vara med på sin sjunde resa till deras eget ”smultronställe”.

Katarina & Peter Stigsson har bott och levt i Sydafrika sedan år 2006. De har ägt och drivit The Beautiful South Guesthouse i Stellenbosch. De är dessutom licensierade guider i Sydafrika.  De har under dessa år också hjälpt många gäster att finna sitt eget unika reseprogram under sin vistelse i landet. Bernt Bike Event kör nu sin 7:e ENJOY resa till Stellenbosch där Katarina och Peter står för det mesta av förberedelser och genomförande på plats. Det är något som de gör med bravur - de vill gärna dela med sig av sitt Sydafrika i Stellenbosch - där det är som bäst!

För dem som efter ENJOY Bike & Hike vill se mer av Sydafrika arrangeras en tilläggsresa med hyrbil s.k. Road Trip med förslag på reseprogram och aktiviteter. Då får man förbokade boenden på små och personliga guesthouse/hotell som Katarina & Peter själva känner väl till. De som hellre förlänger sin vistelse med enbart den fantastiska staden Cape Town gör detta. Reseprogram, karta, tips & råd ingår alltid för att få ut maximalt av sin vistelse i Sydafrika och då Katarina & Peter bor i Sydafrika finns ett kontaktnummer dygnet runt.

För att skapa en personlig och familjär stämning, samt komma in i det verkliga Sydafrika är gruppantalet begränsat till 16 personer.

PROGRAM

Måltider som ingår anges förkortat inom parentes. (F) - Frukost (L) Lunch (M) - Middag

Dag 1, fredag 1 mars - Ankomstdag till Sydafrika och Stellenbosch - det blir spännande! (M)

(Ingår ankomsttransfer, välkomstträff, middag, dryck & övernattning)

Välkomstträff vid poolen 17:00 för välkomstdrink och sydafrikansk s k fingerfood. Genomgång av vad som väntar under kommande dagar både avseende program och följande tilläggsresa eller tilläggsdagar, för dem som valt detta alternativ. Tid för frågor och lära känna varandra, samt inspirationsföredrag ”Lifestyle South Africa”. Må bra helt enkelt!

Övernattning Stellenbosch 

Dag 2, lördag 2 mars - Jonkershoek Nature Reserve (F, L, M)

(Ingår frukost, transport, guidning, cykel/vandring, lunch, dryck, stadspromenad, vinprovning, middag, dryck & övernattning)

Efter en härlig frukost transporteras vi eller promenerar till vårt cykelcenter/butik/restaurang några kilometer från Stellenbosch och vårt Guesthouse. Där får de som skall cykla sina cyklar och vi börjar veckan med att cykla i natursköna Jonkershoek Nature Reserve. Men först blir det lite träning på parkeringen, lite asfalt och därefter in i naturreservatet och en fin skogsväg. Lätt och bra start för att lära känna sin cykel. De som söker större utmaningar har flertal stigar att också upptäcka och efter lust och förmåga cyklar vi fram till lunch. Vandring upp till vattenfallet kan bli aktuellt för de som vandrar. Sedan blir det såklart för alla aktiva en lunch på vingård.

På sen eftermiddag gör vi en gemensam promenad i staden, som är Sydafrikas näst äldsta stad efter Kapstaden. Vi lär oss att hitta samt får en inblick i historia och arkitektur i denna vackra stad.  Det blir sedan en vinprovning på någon av vinbarerna och vi avslutar sedan vår upptäcktsfärd med en gemensam middag på en populär och känd sydafrikansk restaurang i centrala Stellenbosch. Bra start - enjoy!

Övernattning Stellenbosch 

Dag 3, söndag 3 mars - Stellenbosch Mountains (F, L)

(Ingår frukost, vandring/cykling, guidning, lunch, dryck & övernattning) 

Då blir det en härlig cykling/vandring i de närmaste bergen, nämligen Stellenbosch Mountains. Det blir lite upp och ner och hela tiden finns vackra vyer och med klar sikt syns t o m Table Mountains. Det blir skogsvägar och stigar för både cyklister och vandrare i omgivningarna runt och ovanför Stellenbosch. Sedan kommer belöningen med en after-bike/hike och gemensam lunch.

Kvällen fri och på egen hand. Tips på restauranger görs på plats, men vi bokar in de som vill hänga på gänget på en gemensam restaurang.

Övernattning Stellenbosch

Dag 4, måndag 4 mars - Tour de Vineyards. (F, L)

(Ingår frukost, transport, cykling/vandring, guidning, after-bike, lunch, dryck & övernattning)

En långkörare eller en något kortare tur mellan flertal vingårdar med fantastiska vyer. Cykling eller vandring, långt eller kort – även idag finns olika möjligheter. Vi startar och avslutar på samma plats och såklart är detta på en familjeägd vingård med gamla anor sju kilometer utanför staden. Cyklingen här är som kanske många har tänkt sig d v s runt och i det fantastiska vinområdet med både vinrankor och bergen runt omkring sig - ljuvligt! Detta är också ett område där man lätt kan vandra och njuta av alla dessa mäktiga vinodlingar.
Efter vår cykel- eller vandringstur låter vi oss njuta av ytterligare en uppskattad sydafrikansk långlunch tillsammans. De som vill avsluta med en vinprovning gör detta och den som hellre fortsätter sin cykling/vandring eller önskar återvända till Guesthouset kan välja dessa alternativ.

Kvällen fri och på egen hand. Tips på restauranger görs på plats, men vi bokar in de som vill hänga på gänget på en gemensam restaurang.

Övernattning Stellenbosch

Dag 5, tisdag 5 mars - Wine Estate, Franschoek (F, L)                     

(Ingår frukost, transport, vandring/cykling, guidning, lunch, dryck & övernattning)               

Ännu en dag med härliga vyer i en fantastisk omgivning. Efter frukost transporteras vi, eller cyklar, via ett av de vackrare bergspassen till en av de absolut äldsta vingårdarna nämligen Wine Estate Franschoek. En favorit! Här arbetar man aktivt med tillvaratagande av naturen och en hållbar miljö, en näst intill ekologisk gammal vingård men med ett modernt tänk. Fruktodlingar likväl som vinodlingar, höns, kossor, tjurar, historia och kultur – ALLT finns på denna gård!  

Ännu mer cykling i naturskön miljö och härliga skogsvägar och stigar, med både enkla och tuffare utmaningar. De som vandrar får se fruktodlingar på nära håll och kanske får svalka sig i någon flod eller damm. Medtag badkläder! De som hellre njuter av trädgården, naturen, historien kring denna gamla och fantastiska vingård gör hellre detta val.

Det blir såklart en gemensam lunch på denna vingård, där vi njuter av det mesta som kommer ifrån gården. Och den som inte fått nog av sin cykling kan utmana sig via bergspasset åter till guesthouset!
Vandrarna får transport åter till Stellenbosch, ses hemma!  

Kvällen på egen hand eller följ med på en annan trevlig restaurang i Stellenbosch, flertal att välja på.  Övernattning Stellenbosch

Dag 6, onsdag 6 mars - Stellenbosch Mountains & Jonkershoek Nature Reserve (F, L) 

(Ingår frukost, vandring/cykling, guidning, lunch, dryck, transport & övernattning)               

Efter en god frukost är det dags att ge sig ut på en långcykling för de som så önskar. Den som orkar kör idag både Stellenbosch Mountains och Jonkershoek. Tufft och kul! Vandrarna ger sig först upp på Stellenbosch Mountains och vandrar därefter vidare mot Jonkershoek och cykelcentret. Här samlas vi för att lämna tillbaka cyklarna och äta en lunch i det fria. Eftermiddagen i city, shopping eller relax.  

Kvällen är fri för egna aktiviteter men vi bokar både för de som vill gå på egen hand eller i sällskap.  Övernattning Stellenbosch

 

Dag 7, torsdag 7 mars - Kontrasternas dag - Township Tour & Food & Wineparing (F, L)

(Ingår frukost, Township Tour med lokal guide, transport, food- & wineparing lunch med viner & övernattning)               

Denna dag kommer att ge nya insikter av vårt land. Ingen av de som kommer till Sydafrika borde få lämna landet utan att varit inne i ett township eller som det kallas på svenska - kåkstad. Detta är stort, mäktigt och oftast både tungt och glädjefullt. Vår vän Madiba möter oss i Kayamandi, där han bor och har sin historia ifrån 50-talet. Sedan promenerar vi igenom både fattiga och mer välbärgade kvarter, möter människor och upplever både vardagen och den gamla historien som Sydafrika bär på. Därefter avslutar vi på förskolan Luthando som Katarina & Peter byggt och supportrat via gäster och vänner.

Ifrån denna levande verklighet beger vi oss till en annan. Detta är kontrasternas land!
Det är dags för en annan del som gjort landet vida känt – mat och vin! Vi skall göra en fantastisk ”Food and Wineparing” på anrik och populär vingård, 4-rätters måltid inkl. vin, service, atmosfär, och utsikt i bästa klass. Flott avslutning med andra ord!
De som önskar blir sedan avsläppta i centrala Stellenbosch och kan avsluta kvällen med gänget. Kvällen fri och på egen hand. 

Övernattning Stellenbosch   

Dag 8, fredag 8 mars - Goodbye or Next Stop - Cape Town, CTCT eller Road Trip (F)

(Ingår frukost)

Allt härligt har ett slut tyvärr. Här skiljs våra vägar efter en vecka som förhoppningsvis blir ett minne för livet!
Check ut 11:00 och livet går vidare för förlängningsalternativ såsom tilläggsresan Roadtrip South Afrika, extra dagar Kapstaden och/eller safarivistelse.
Alla önskemål tas hand om av Katarina & Peter, men behöver göras i god tid innan resan. Vårt råd är att stanna lite längre, uppleva mer av Sydafrika, dess djur, natur och människor.

Sydafrika är vilt, vackert och vanebildande!!

 

Mer information om resan:

Pris
ZAR 31.200 (SEK ca 19.500)/person i dubbelrum. inkl. frukost. 

Priserna är i ZAR men växlas över med kursen som gäller 70 dagar innan 20:e december 2023. Detta i samband med att slutfakturan skickas över för betalning. Eventuellt valutatillägg kan komma till från det datumet till din slutbetalning kommer oss tillhanda. 

Enkelrumstillägg
På förfrågan

Detta ingår:
Meet & Greet på flygplatsen, transfer till Guesthouset, välkomstdrink & fingerfood, boende 7 nätter i Stellenbosch på centralt, mindre och personligt 4 stars guesthouse med liten pool, 7 frukostar, 6 luncher och 2 middagar inkl. måltidsdryck, dricks vid gemensamma måltider, transporter inom programmet med buss och eventuell cykelkärra, inträden på naturreservat och vingårdar, citywalk med vinprovning, food- & wineparing 4-rätterslunch med vin & bubbel, township tour, tips & råd för MTB, svenskt & sydafrikanskt värdskap, licensierade svenska guider samt svensk spetskompetens inom cykel och mycket mera.  

I priset ingår ej:
Flygbilett, försäkringar, egna aktiviteter och transporter samt måltider och dryck utanför programmet. 

För dig som cyklar och inte vill ta med egen cykel så kan vi ordna 5 dagars MTB-cykelhyra (Specialized eller likvärdig – heldämpad), till självkostnadspris ca ZAR 3.500 (betalas på plats vid utlämnade). Önskas cykelhyra kortare eller längre tid, vänligen ange detta vid intresseanmälan. Detta för att kunna boka upp cyklar i god tid.   

Sista anmälningsdag
1 september 2023 

Begränsat antal: 16 personer

Extra
Cykeltröjor kommer att säljas i god tid innan avfärd. Pris, bild & måttlista kommer att bifogas. 


Reservation för förändringar i programmet och tillgänglighet.