Tilläggsresa Sydafrika

 

 

Tilläggsresa efter ENJOY MTB 14 - 21 november
2020

”Vårt underbara Sydafrika”– ett smakprov på ett förtrollande land i utveckling!

Följ vackra "Garden Rout"!

 

Tilläggsvecka 21 – 29 november 2020 

Våra tilläggsveckor utgår ifrån att ni inledningsvis besöker Stellenbosch och får ett välkomnande och en introduktion till landet och ert reseprogram. Alternativt kan ni också ha varit med på någon av våra aktivitetsveckor i Stellenbosch och nu vill se mera av vårt underbara Sydafrika.

Efter de första innehållsrika dagarna i Stellenbosch och The Winelands utan bil, fortsätter vistelsen med hyrbil och äventyret på egen hand kan börja. Vi kallar dessa dagar för tilläggsveckor och boendet är förbokat och mer tips ges på plats samt vid respektive boende. Detta är det klassiska sättet att resa och uppleva Sydafrika – från Guesthouse till Guesthouse, med personliga möten och lokala tips.
Detta är ett ursprungsförslag och har ni mer eller mindre tid för er vistelse, så löser vi indivuduella önskemål. Upplevelserna finns här i Sydafrika – dags att upptäcka det!

 

  

 

Dag 1                Lö 21.11 Montagu

Hyrbil anländer till Guesthouset i Stellenbosch/alternativt upphämtning i Stellenbosch vid 10:00. Äventyret att uppleva mer av Sydafrika kan börja! Det är både enkelt och rofyllt att göra en Road Trip i detta magiska land, reseprogram och boenden förbokade, men också många egna spontana möjligheter till upptäckter på färden.

Ifrån Stellenbosch och Vinlandet åker ni nu vidare mot N1 och den vida kända vägsträckan Route 62. Via vin- och fruktodlingarna tar ni er mot Worcester och Robertson. Här passar väl in att njuta av en härlig lunch i anslutning till någon av vingårdarna i området kring Breed River. Route 62 startar i Ashton just innan Montagu och denna lilla pittoreska ort blir ert första stopp på ert äventyr. Montagu är ett underbart ställe att uppleva! Kanske kan ni här få uppleva en äkta sydafrikansk braai – barbeque! Härliga ägare som bjuder på sig själva och sitt liv i Montagu. Ett av våra personliga favoriter!

Övernattning Montagu – 4 stars Guesthouse med härlig atmosfär och supervärdar/ägare 

Dag 2                 Sö 22.11 Montagu

En härlig frukost i något som nästan känns som paradiset. Efter detta väntar en skön vandring i området alternativt en cykling. Värdparet hjälper till med information, förutom den ni redan fått tidigare i Stellenbosch. Men tid finns också för att utforska områdets vingårdar och dess lilla stadkärna. Detta är en speciell plats på jorden och möjligheterna är många. Ta chansen – njut och må gott! Kvällen tips på lokal restaurang av era värdar.

Övernattning Montagu

 Dag 3               Må 23.11 Wilderness & Garden Route

Efter frukost lämnar ni idyllen i den lilla staden och reser vidare längs Route 62. Såklart tar ni ett stopp i Barrydale – brandyn´s hemma ort och en hippi känsla, kan inte förnekas. Ett första stopp rekommenderas varmt på Diesel & Cream – missa inte sydafrikas bästa Milkshake! Ohhhhhh......

Vissa vägar har blivit världsberömda och några av dem reser ni på under denna tur såsom bl. a.Route 62 och Garden Route. Färden går därefter vidare mot just den välbekanta Garden Route som startar vid orten Mossel Bay. Men innan dess passerar ni Oudtshoorn, strutsarnas plats i Sydafrika – oj oj vad strutsar man kan se! Via vackra bergspass når ni slutligen Garden Route som har flertal kända orter, men vi väljer gärna den mindre och havsnära Wilderness. Den är är känd för sin havsida och tillika dess sjöar och många möjligheter till aktiviteter. Här skall ni stanna i 2 nätter för att på olika sätt både njuta och kanske aktivera er. Ni kan också använda en av dagarna till att besöka lagunen och den betydligt större staden Knysna.

Tips på middag ifrån Guesthouset, men såklar bokar vi in de som vill gå till den vackert belägna restaurangen Salinas eller annat passande.

Övernattning Wilderness – 5 stars Guesthouse med underbart läge och engagerade och positiva ägare, också en stor favorit! 

Dag 4                 Ti 24.11 Wilderness, vila, aktivitet eller utflykt till Knysna                              - eget val!

Wilderness ligger nära havet och en härlig morgonpromenad för de som önskar. Därefter kan ni cykla, vandra, paddla eller bara relaxa. Fantastiskt är att paddla ut ifrån sjösystemet in på floden och fram till vattenfallet där en vandring på ca 1 h följer upp till vattenfallet. Ta med pick-nick, blir en underbar naturupplevelse! Guesthouset hjälper till att boka kanoter på aktivitetscentrat Eden. Men går också bra att åka dit och boka på egen hand.

Ni njuter av att vara på plats på välkända Garden Route. Här finns en underbara natur och en härliga atmosfär som ger ny energi att möta fler äventyr eller besöka orten Knysna ca 1 h med bil ifrån Wilderness.

Övernattning Wilderness

  

 

Dag 5                 On 25.11 Cape Agulhas & Hermanus

Ni lämnar efter frukost idyllen längs Garden Route och Indiska Oceanen. Nu skall ni vidare mot den verkligt södra udden på Afrikas kontinent - Cape Agulhas. Längre än så här kommer man inte – Sydpoolen nästa! Ni åker via jordbrukslandskap och ett nytt uppväxande vinområde - Elim. På er väg gör ni några lämpliga stopp för lokala intryck och eventuella lokala inköp. Ni åker igenom byn Agulhas i riktning mot fyren till Afrikas södra udde d v s där Atlanten möter Indiska Oceanen. Det är en liten, men mäktig plats och långt ifrån den turistiska Godahoppsudden som bara är den mest sydvästra platsen - inte känt för alla! Cape Agulhas är unikt och efter detta verkliga södra Afrika äventyr fortsätter ni kanske mot en lunch i den lilla orten Struisbaai på dess hamnrestaurang Pelican Café, enkelt men gott och vackert. Därefter forsätter färden vidare mot val staden Hermanus (valsäsong juni-november), fast först mera öppna landskap och sedan mera hav igen. Hermanus har ett vackert läge direkt på klipporna ovanför den mäktiga bukten och Atlanten. Här stannar ni för att njuta i 2 nätter.

Middag kanske på vår favorit i centrala Hermanus. Vi bokar för den som önskar.

Övernattning Hermanus – 4 stars Guesthouse, med pool och promenadavstånd till stadens mitt och vackra promenader, trevlig ägare.   

Dag 6                To 26.11 Hermanus -val, haj, hike, bike eller bara relax

Då ni anlände relativt sent dagen innan blir detta en härlig dag för er för att uppleva denna lilla kuststad, som är naturskön året runt. Gör en vandring efter frukost längs de höga klipporna och dess vackra vandringsleder. Gör stopp i och utanför staden. Åt ena hållet kommer man till stranden El Grotto och åt andra hållet till den nya hamnen. Den lilla centrumkärnan i Hermanus har en hel del konst från lokala konstnärer, likväl som lokala marknader och annan shopping. Den som hellre sitter och njuter av av utsikten, havet och ett glas vin/en öl gör detta.

Den äventyrlige ger sig såklart ut på en hajtur d v s Shark Cage Diving. Den fruktade vithaj kan ses i detta område och den som vill medverka på detta äventyr ser vi till att i god tid boka in detta – otroligt!! (egen kostnad). Det är en fantastisk upplevelse att komma ut på havet och se både val och haj, även om hajturen är den mest uppskattade. Val- eller hajsafari rekommenderas varmt och bör bokas i god tid. Låt oss veta vad som önskas och vi löser detta innan ankomst.

Hermanus har något speciellt över sig och då skymningen faller kanske ni vandrar in mot stadskärnan igen för en avslutande middag. Vi kan ge tips eller så kan ni fråga er värd på plats.

Övernattning Hermanus 

Dag 7                 Fr 27.11 Mot storstadspulsen - Kapstaden

Er fortsatta upptäcktsfärd går nu via kusten och Route 44, några ytterligare extremt vackra delar av Sydafrika. Ni gör ert första stopp på vägen för att besöka en pingvinkoloni som växer sig allt starkare i detta område. Ni åker sedan den fantastiska kustvägen mot Gordons Bay. Fina fotostopp och i den andan fortsätter det på vägen mot Kapstaden. Beroende på lust och tid tar ni hela Cape of Good Hope eller delar av den s k Godahoppsudden. Framåt eftermiddagen/kvällen återvänder ni till civilisationen och Mother City – Cape Town. Här kommer ni att tillbringa de sista av era härliga dagar i Sydafrika.

En härlig middag på närliggande restaurang kanske lockar på kvällen.

Övernattning Kapstaden – 4 stars boutiqe hotel med bra och centralt läge inkl. pool.     

 

 

Dag 8                 Lö 28.11 Kapstaden

En heldag i Kapstaden och den som önskar kan återlämna sin bil. Stannar ni i city rekommenderar vi Hop on & Hop Off bussarna, där ni får se och höra om stadens spännande historia likväl som dess underbara människor. Om vädrets makter är med er blir det såklart Table Mountain och dess sagolika utsikt. Annars åker ni upp på Signal Hill och även här finns goda möjligheter att se staden ifrån ovan. En heldag att upptäcka Kapstaden är ett måste vid sitt besök i Sydafrika! Därefter fortsätter er eftermiddag förslagsvis på välkända V&A Waterfront. Här händer alltid något och ett härligt folkliv, som gör att man känner sig hemma, glad och lyckliga. Då mörkret faller kanske ni glider in på någon trendig och trevlig restarurang. Stort utbud och våra favoriter ges på plats.
Cape Town - Live it ! Lowe it! 

Övernattning Kapstaden

Dag 9 Sö 29.11 Hemresa – bye bye

Det är dags att packa ihop och resa vidare åter till Sverige. Det känns säkert vemodigt, men också hög tid att bearbeta alla intryck och minnen. Det blir många foton, många skratt och massor av nya erfarenheter om landet Sydafrika.

Folket i Sydafrika är något som många kommenterar – de är glada, ödmjuka och hjälpsamma. Att sedan maten och drycken är av hög kvalitet och verkligen prisvärt ger mersmak. Dessutom är variationen i naturen alltid närvarande och på korta avstånd kan man uppleva många olikheter både avseende natur och djur. Och som vi brukar uttrycka det till alla våra underbara gäster; ”Vi har bara en varning då det gäller Sydafrika; Det är vilt, vackert & vanebildande!”

Ingår; 8 övernattningar i dubbelrum inkl. fukost på 4 & 5-stars guesthouse/boutique hotels, Route 62, Garden Route samt Kapstaden. Introduktion, genomgång av karta och resrutt, tips och råd på platser och restauranger att besöka.

Ett härligt sydafrikanskt sätt att uppleva landet, lite förbokat men också individuellt och på egen hand!

Önskar ni lägga in en kort men härlig safarivistelse på ett eller två dygn så kan vi ordna det. Finns längs rutten.

Ingår ej; Hyrbil, försäkringar, måltider/dryck, egna aktiviteter, transporter och dricks.

 Prisindikation för ovan förslag; ZAR från ca.18.500 (ca SEK 12.000) per person i dubbelrum beroende på tillgång på boende. Extakt pris ges efter önskemål om hur man slutligen vill utforma tilläggsresan. Slutgiltig offert ges innan bokning.

 Övrigt på förfrågan

 Sista anmälningsdag; 31 juli 2020 (först till kvarn...) 

Reservation för ändringar, beroende på tillgänglighet vid bokningstillfället samt önskad längd och innehåll ifrån gästen på reseprogrammet.

 Kursen i svenska kroner är räknad på 0,65 men varierar.

 Bernt Bike Event, Bernt Johansson Konsult AB 

(Cape Scandinavia Tours & Travel)